Bu Blogda Ara

21 Eylül 2010 Salı

Ekler Pasta

19. yy sonlarında Fransa'da çıktığı sanılan ekler pasta şu hamurundan yapılır. Birçok yemek tarihçisi bu tatlının ilk olarak Fransız kraliyet ailesinin ünlü hamur işi aşçısı  Marie Antoine Careme tarafından yapıldığı ileri sürülmektedir. "Eclair" fransızcada şimşek anlamına gelmektedir. Belki de pastanın üzerine sürülen çikolata sosu veya  karamelin parıldamasından esinlenilmiştir, kimbilir...

Ekler, yumuşak hamurlu bir tatlıdır. İçinde genel olarak vanilyalı krem vardır ve üstü çikolatalı glazür veya karamel kaplı.  Tarifine bakıldığında zahmetli olaraka düşünülse de tatlıyı yapmak eğlencelidir ve alınan sonuç bütün yorgunluğa değer.

Ekler için Şu hamuru:
Tencereye 0,5 lt su, 1 çimdik tuz, bir çay kaşığı sirke, 125 gr margarin koyup kaynamaya bırakılır. Kaynayınca aynı anda karıştırarak 250 gr elenmiş(topaksız)un boca  edilir. Kuvvetli şekilde, tencerenin duvarlarından ayrılıncaya kadar karıştırılır(kısa süre içerisinde büyük bir top haline gelecektir). Hamur toplanınca kısık ateşte 2-3  dakika daha karıştırılır sonra kenara alınır. Ara sıra karıştırarak soğumaya bırakılır. Ilındığında ard arda, her biri ayrı ayrı hamura yedirilerek 7 adet yumurta ilave edilir.
Bu hamurun bana göre en zahmetli yeri burası, çünkü yumurtaları tek tek ekleyerek her biri hamura karışsın diye tahta kaşık ile karıştırmak gerçekten kol kuvveti  gerektirir. Hazırlanmış olan Şu hamuru parlak ve pütürsüz bir görünümünde olmalı. Hamur pompası ile veya basit bir şeffaf naylon poşet ile(içine doldurup ucu makas  ile açılır) yağlanmış fırın tepsisine aralıklarla eklerler sıkılır. 200 derecede ısıtılmış fırında 25-30 dakika pişirilir, pişirme esnasında fırının kapağı açılmaz.


Fırından alınıp soğumaya bırakılan eklerlerin içine  Vanilyalı Krema hazırlanır:

3 adet yumurta, 5 yemek kaşığı un, 2 yemek kaşığı nişasta, 1 paket vanilya, 1 su bardağı toz şeker, 1 lt süt ile krema pişirilir. Karıştırılarak soğutulur.


Soğumuş olan eklerlere krema pompası yardımı ile veya basitçe bir kenarını yararak tatlı kaşığı ile kremadan doldurulur.  Üzerine çikolatalı glazür veya karamel hazırlanır.

Çikolatalı glazür:
80-100 gr siyah çikolata, 40 gr tereyağı, 40 ml süt: hepsi ateşte karıştırılarak çikolatanın erimesi sağlanır.
Sonuç:
Yaklaşık 35-40 ekler çıkarabilirsiniz... Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder